Een oriënteringsrit, wat is dat?

De meest bekende oriënteringsritten zijn puzzelritten en routebeschrijvingsritten.

Bij een oriënteringsrit rijdt je met de auto een route van ongeveer 50 kilometer. Je mag er zo'n 2 uur over doen om allerlei puzzels en andere instinkers op de route op te lossen. Het is een samenspel tussen de bestuurder en de kaartlezer (m/v).
Je rijdt de route op basis van een routebeschrijving die door de uitzetter is opgesteld. Wat je verder nodig hebt is een (beknopt) reglement en een beetje gezond verstand.

Langs de route tref je af en toe een oranje bord of vlag aan. Dit is een zogenaamde routecontrole. De letter die erop staat noteer je op de controlekaart die je bij de start hebt meegekregen. Zo weet de uitzetter later wat je allemaal goed of fout hebt gedaan.

Een voorbeeld

U start rechtsonder in het plaatje. Uw eerste twee opdrachten zijn:

  1. Na anderhalf gat rechts
  2. Voorrangsweg rechts

De uitleg:

U komt langs een bord waarin is gefiguurzaagd. Zijn dit één en een half gat? Nee, natuurlijk niet, het zijn gewoon 2 gaten. Dus u rijdt door. Hierbij komt u langs een routecontrole. De letter A schrijft u op de controlekaart en u voert vervolgens de "herstelopdracht" uit. Deze luidt: einde weg links en dan doorgaan met opdracht 2 van uw routebeschrijving.
Bij opdracht 2 moet u het reglement kennen en weten dat een voorrangsweg wordt aangeduid door het geruite verkeersbord.
Bij de eerste mogelijkheid blijkt dat er na de afslag eerst nog een stukje weg zou komen zonder verkeersbord. Volgens het reglement is dit dus geen voorrangsweg. U rijdt gewoon door tot u een mogelijkheid hebt om de opdracht wel uit te voeren. Dat is op de tweede viersprong.

U ziet dat u de route goed maar ook foutief kunt afleggen. De uitzetter zorgt ervoor dat iedereen altijd weer op een punt op de goede route uitkomt. Op basis van de letters die u op de controlekaart hebt genoteerd is te bepalen wat u allemaal goed of fout hebt gedaan, en hoe u hebt gescoord ten opzichte van de andere deelnemers.

Waarom is het rijden van een oriënteringsrit zo leuk?

Je rijdt eens op wegen waar je anders nooit komt en je kunt al je creativiteit gebruiken op de puzzels en instinkers van de uitzetter proberen te doorgronden. Het geeft je stof om na afloop met de andere deelnemers na te praten.
Hoe vaker je aan een rit deelneemt hoe meer ervaring je krijgt en hoe minder fouten je zult maken. Maar het leuke is dat er altijd uitzetters zijn die je creatieve puzzels voorleggen die de hersenen blijven kraken

Nieuwsgierig

Doe eens mee aan een rit van De Graafschaprijders of een vereniging bij u in de buurt.
De ritten vindt u in de rittenkalender.

Beginnersreglement

Het beginnersreglement kunt u hier downloaden.

Handige brochures